Rola zasad wykonywania zawodu pielęgniarki w ochronie praw pacjenta - Warchoł, Iwona (Biuletyn Stowarzyszenia Absolwentów i Przyjaciół Wydziału Prawa Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego, 2020)
Artykuł dotyczy ochrony praw pacjenta w szczególnym kontekście związanym z zasadami wykonywania zawodu pielęgniarki. Autorka po wprowadzeniu w ogólny kontekst prawa medycznego przedstawia poszczególne prawa podmiotowe w aspekcie tego, jak mają je respektować osoby wykonujące zawód pielęgniarki. Są to następujące prawa: prawo do odpowiednich świadczeń zdrowotnych, prawo do natychmiastowej pomocy medycznej, prawo do żądania konsultacji, wykonywanie zawodu z należytą starannością, prawo do informacji o stania zdrowia, tajemnica informacji, zgoda na udzielenie świadczeń, ochrona intymności i godności osobistej, ochrona dokumentacji medycznej oraz prawo do dodatkowej opieki pielęgnacyjnej.