Koszty związane z realizacją prawa odrębności na gruncie aktualnej regulacji art. 345 ustawy z dnia 28 lutego 2003 r. Prawo upadłościowe i naprawcze - Wysmulska, Monika (Biuletyn Stowarzyszenia Absolwentów i Przyjaciół Wydziału Prawa Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego, 2006)
Prawo odrębności jako instytucja funkcjonująca na gruncie przepisów regulujących procedury upadłościowe jest przejawem szczególnej ochrony pewnej kategorii wierzycieli uczestniczących w postępowaniu upadłościowym.