Odpowiedzialność cywilnoprawna z tytułu czynności dokonywanych drogą elektroniczną - Bierć, Andrzej; Zieliński, Marcin Z. (Biuletyn Stowarzyszenia Absolwentów i Przyjaciół Wydziału Prawa Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego, 2012)
Autor przedstawia odpowiedzialność cywilną za czynności dokonywane drogą elektroniczną. Artykuł składa się z czterech części. W części pierwszej, zatytułowanej „wstęp”, wskazano główne założenia tego artykułu. Autor koncentruje się na czynnikach wpływających na sytuację prawną osób zainteresowanych elektronicznymi czynnościami prawnymi. Głównym celem drugiej części artykułu jest scharakteryzowanie czynności prawnych za pośrednictwem systemu elektronicznego. Co do zasady, w elektronicznym obrocie prawnym nie jest konieczne składanie oświadczenia woli w formie pisemnej wymaganej dla ważności transakcji. Co więcej, wiele aktów prawnych przewiduje możliwość złożenia oświadczenia woli zarówno w formie elektronicznej, jak i tradycyjnej. Autor w części trzeciej przedstawia wiele obowiązujących systemów prawa. W prawie prywatnym proces harmonizacji porządków prawnych jest coraz bardziej widoczny. Wszystko ze względu na prawo Unii Europejskiej. W konsekwencji obowiązują dwa porządki prawne: prawo krajowe (prawo prywatne) i prawo międzynarodowe. W tworzeniu tak wielopłaszczyznowego porządku prawnego nie bez znaczenia jest także orzecznictwo Europejskiego Trybunału Praw Człowieka w Strasburgu, Europejskiego Trybunału Sprawiedliwości oraz Sądu Pierwszej Instancji w Luksemburgu. Na koniec autor wskazuje przesłanki odpowiedzialności cywilnej, odwołując się do zjawisk obiektywnych. Autor przewiduje, że po kodyfikacji nowego kodeksu cywilnego zaostrzy się odpowiedzialność cywilna za czynności prawne dokonywane drogą elektroniczną.