Zmiany ilościowe w systemie szkolnictwa wyższego w III Rzeczypospolitej - Hermanowicz, Małgorzata (Biuletyn Stowarzyszenia Absolwentów i Przyjaciół Wydziału Prawa Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego, 2012)
Przemiany polityczne, społeczne i gospodarcze, które dokonują się w Polsce od 1989 roku, stały się podstawą zmian w systemie szkolnictwa wyższego. Szczególnie młodzi ludzie wykazywali zainteresowanie edukacją, ponieważ mieli ograniczone szanse na znalezienie atrakcyjnej i dobrze płatnej pracy. Dlatego ewolucja w zakresie szkolnictwa wyższego charakteryzowała się szybkim popytem na szkolnictwo wyższe. W efekcie tych wymagań społecznych nastąpił wzrost liczby szkół wyższych. W latach 1990-2007 powstały 42 szkoły publiczne i 322 szkoły niepubliczne. System finansowania szkolnictwa wyższego w Polsce dokonuje podziału na szkoły publiczne finansowane z budżetu państwa oraz szkoły niepubliczne, które sporadycznie pozyskują środki na działalność statutową. Rozwój kadry naukowej nie jest stabilny i wykazuje tendencję do starzenia się. Spadek przyrostu naturalnego nie sprzyja rozwojowi uczelni niepublicznych, których dochody pochodzą głównie z opłat pobieranych od studentów.