Zmiany w zakresie przedawnienia karalności przestępstwa po nowelizacji Kodeksu karnego z 7 lipca 2022 roku - Ciepły, Filip (Biuletyn Stowarzyszenia Absolwentów i Przyjaciół Wydziału Prawa Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego, 2024)
Artykuł zawiera analizę i ocenę zmian w zakresie przedawnienia karalności przestępstwa po 1 października 2023 r., czyli po wejściu w życie dużej nowelizacji Kodeksu karnego z 7 lipca 2022 r. Prezentowane kwestie to: 1) wydłużenie okresu karalności zbrodni zabójstwa z 30 do 40 lat; 2) modyfikacja przepisów dotyczących rozpoczęcia biegu przedawnienia przestępstw skutkowych popełnionych w czasie dłuższym niż jeden dzień; 3) przedłużenie karalności określonych przestępstw popełnionych na szkodę małoletniego – do czasu ukończenia przez pokrzywdzonego 40. roku życia; 4) wprowadzenie regulacji, w myśl której, jeśli w toku wszczętego postępowania powzięto uzasadnione podejrzenie popełnienia innego przestępstwa, karalność tego przestępstwa ulega przedłużeniu z dniem, w którym podjęto pierwszą czynność procesową zmierzającą do ustalenia, czy zostało ono popełnione; 5) rozszerzenie katalogu przestępstw, które nie podlegają przedawnieniu.