Finansowanie sportu jako zadanie gminy na przykładzie Gminy Jedlnia-Letnisko - Wydra, Angelika (Biuletyn Stowarzyszenia Absolwentów i Przyjaciół Wydziału Prawa Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego, 2024)
W artykule zostały zawarte informacje dotyczące pojęcia sportu oraz kultury fizycznej, a także sposobów ich finansowania przez gminy. Sport to zjawisko, które w dzisiejszych czasach można zaobserwować na każdym kroku. Dla jednych jest to sposób na spędzenie wolnego czasu, relaks, zadbanie o zdrowie, a dla innych stanowi źródło dochodu. Zapewnienie odpowiednich warunków do uprawiania sportu jest ważnym aspektem działań dla władz centralnych, a także jednostek samorządu terytorialnego. Dla zapewnienia odpowiedniej infrastruktury sportowej, należy zadbać o jej rozwój oraz zapewnić odpowiednie warunki prawne, a także finansowe już na najniższym poziomie struktury organów publicznych. Samorządy stoją przed problemem pozyskiwania środków finansowych na sport, a także ich odpowiedniego podziału. Celem artykułu jest analiza wydatków ponoszonych na sport w gminie Jedlnia-Letnisko, a także źródeł z których są one pokrywane. W artykule wykorzystana została metoda dogmatyczna, a także metoda funkcjonalizmu prawniczego. Metoda dogmatyczna posłuży do wykładni i analizy stosowania przepisów prawnych oraz sformułowania określonych wniosków. Natomiast metoda funkcjonalizmu prawniczego posłuży do analizy konkretnego stanu prawnego w orzecznictwie.