Poszanowanie wolności i praw osób starszych jako wymóg praworządności - Czarnek, Przemysław (Biuletyn Stowarzyszenia Absolwentów i Przyjaciół Wydziału Prawa Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego, 2025)
W pierwszej części artykułu Autor analizuje zasadę państwa prawnego (Rechtsstaat) w ujęciu kompleksowym, łączącym formalne i materialne przesłanki tego pojęcia. Przedstawia historyczne źródła koncepcji (m.in. R. v. Mohl, F. J. Stahl), rozróżnienie między formalnym a materialnym rozumieniem państwa prawnego oraz współczesne zapatrywania konstytucyjne, które podkreślają konieczność łączenia obu podejść. W części drugiej identyfikuje natomiast zagrożenia dla wolności i praw osób starszych w Polsce – wykluczenie, samotność oraz ograniczony dostęp do dóbr kultury, opieki zdrowotnej, zabezpieczenia społecznego i pomocy bytowej — i odnosi je do konkretnych przepisów Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej (art. 6, 19, 67, 68, 69). Wskazuje braki systemowe: niedostateczną liczbę placówek geriatrycznych, personelu medycznego oraz ograniczoną realizację świadczeń socjalnych i kulturalnych dla seniorów. W konkluzji podkreśla konieczność prowadzenia spójnej polityki senioralnej – rozwijania U3A, opieki środowiskowej, rehabilitacji geriatrycznej, inkluzji społecznej i edukacji międzygeneracyjnej – jako warunku rzeczywistej realizacji państwa prawa wobec starzejącego się społeczeństwa.