Ważkość etyki w zawodach prawniczych (zagadnienia wybrane) - Stadniczeńko, Justyna (Biuletyn Stowarzyszenia Absolwentów i Przyjaciół Wydziału Prawa Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego, 2021)
We współczesnej etyce prawniczej od strony teoretyczno-fenomenologicznej zwraca się uwagę na etykę wartości, myślenie według wartości i komunikacji zagadnień etyczno-zawodowej w odniesieniu do rzeczywistości w zawodach prawniczych. Każdy z zawodów prawniczych dokonał kodyfikacji etyki uwzględniając dobro moralne w etyce sytuacyjnej prawnika, problematykę wzorów osobowych, prakseologię. W pracy podkreślono, iż korporacje prawnicze traktowane są jako etyczne wspólnoty komunikacyjne. Przez etykę zawodową rozumie się najczęściej opracowanie najważniejszych etycznych norm i perspektyw określonego zawodu, a także określenia ich faktycznych motywacji. Normy te bazują na ogólnych i podstawowych wskaźnikach etycznych przyjętych w społeczeństwie i nie powinny być ich prostym dostosowaniem do specyfiki czynności zawodowych. Przestrzeganie norm etyki zawodowej i dbałość o właściwy poziom moralny osób wykonujących zawód prawniczy ma podnieść prestiż zawodu prawniczego.