Ochrona praw dziecka w projekcie ustawy o postępowaniu w sprawach nieletnich - Stelmaszczuk-Taracha, Wiesława (Biuletyn Stowarzyszenia Absolwentów i Przyjaciół Wydziału Prawa Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego, 2022)
Ustawa o postępowaniu w sprawach nieletnich funkcjonuje w polskim porządku prawnym ponad 36 lat. W tym okresie 24 razy była nowelizowana. Potrzebę nowej regulacji ustawy dostrzeżono już kilkanaście lat temu, uwzględniając poważne zmiany, jakie nastąpiły w życiu społecznym, przede wszystkim w obszarze życia dzieci i młodzieży. Aktualnie trwają prace legislacyjne nad zmianą ustawy. W niniejszym artykule szczegółowej analizie poddano gwarancje procesowe zawarte w projekcie ustawy o postępowaniu w sprawach nieletnich oraz wyjaśniono pozycję prawną małoletniego pokrzywdzonego.