Wyzwania medialne Ruchu „Europa Christi” - Książek, Mariusz (Biuletyn Stowarzyszenia Absolwentów i Przyjaciół Wydziału Prawa Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego, 2018)
Ruch „Europa Christi” jest formą organizacji chrześcijan, której zadaniem jest przywrócenie w Europie swobody wyznawania wartości chrześcijańskich. Do realizacji tego celu liderzy Ruchu angażują się m.in. w działania medialne, aby przekaz miał jak największe oddziaływanie społeczne. Istniejące globalne narzędzia komunikacji w społeczeństwie z różnych powodów ograniczają możliwości ich wykorzystania do celów Ruchu. Koniecznością jest budowanie własnych kanałów komunikacji społecznej. Kino chrześcijańskie i globalne korzystanie społeczeństwa z możliwości technologicznych, jakie daje smartfon, są możliwymi kierunkami działań Ruchu „Europa Christi”.