Historyczne i prawne aspekty kształtowania się i rozwoju Ukrainy jako całościowego podmiotu międzynarodowego prawa morskiego - Szevczuk, Liliana (Biuletyn Stowarzyszenia Absolwentów i Przyjaciół Wydziału Prawa Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego, 2018)
Historycznie, ukraińska państwowość powstała od początku istnienia Rusi Kijowskiej w średniowiecznym prawie międzynarodowym, którego jednym z instytutów było prawo morskie. Na wszystkich etapach rozwoju swojej państwowości Ukraina była aktywna w działaniach morskich i do pewnego stopnia posiadała status państwa morskiego. Doświadczenia żeglugi i operacji bojowych na rzekach i morzach z czasów Rusi-Ukrainy zostały z powodzeniem zastosowane i opracowane w przyszłości przez państwo kozackie. W XVII-XVIII w. na Morzu Czarnym i Azowskim dominowała morska żegluga kozacka, której celem była z jednej strony obrona ziem ukraińskich, z drugiej – walka prowadzona o wolność handlu morskiego i rzemiosła. Po zniszczeniu państwa kozackiego Rosja przypisała sobie całą dotychczasową historię ukraińskiej państwowości, w tym doświadczenie morskiej działalności narodu ukraińskiego. Rozpad ZSRR i przywrócenie niepodległej Ukrainy wyznaczyły nowy sposób historycznego rozwoju Ukrainy jako pełnoprawnego podmiotu nowoczesnego międzynarodowego prawa morskiego.