Sprawozdanie z Międzynarodowej Konferencji Kanonistów II Polski Synod Plenarny a synody diecezjalne. Katowice, 8-10 września 2014 roku - Brol, Patrycja (Biuletyn Stowarzyszenia Absolwentów i Przyjaciół Wydziału Prawa Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego, 2014)
W dniach 8-10 września 2014 roku odbyła się Międzynarodowa Konferencja Naukowa Stowarzyszenia Kanonistów Polskich pt. II Polski Synod Plenarny a Synody Diecezjalne zorganizowana pod patronatem abpa dra Wiktora Skworca, Metropolity Katowickiego. Organizatorami tego wydarzenia byli: Stowarzyszenie Kanonistów Polskich, Wydział Teologiczny Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach, Kuria Metropolitalna Archidiecezji Katowickiej, Towarzystwo Naukowe KUL oraz Katedra Kościelnego Prawa Publicznego i Konstytucyjnego KUL.