Model kształcenia prawniczego dziś a wyzwania wobec realizacji założeń Europejskiego Obszaru Szkolnictwa Wyższego - Stadniczeńko, Leszek (Biuletyn Stowarzyszenia Absolwentów i Przyjaciół Wydziału Prawa Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego, 2010)
System edukacji prawniczej w Polsce jest w ciągłym procesie poszukiwań optymalnych rozwiązań, np. opracowano standardy kształcenia, nadal brak zharmonizowania z kształceniem aplikacyjnym (zawodowym). Dyskusja nad modelem współczesnym kształtem edukacji prawników trwa.