Wolność religijna według Edyktu Mediolańskiego – w 1700 rocznicę wydania - Jaworski, Zbigniew (Biuletyn Stowarzyszenia Absolwentów i Przyjaciół Wydziału Prawa Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego, 2014)
W artykule omówiono problematykę wolności religijnej według edyktu mediolańskiego (313). Autor rozpoczyna od wyjaśnienia pojęcia wolności religijnej jako fundamentalnej wartości wywodzącej się z godności osoby ludzkiej. Wolność ta jest prawem zakorzenionym w naturze osoby ludzkiej. Artykuł zawiera dogłębną analizę edyktu mediolańskiego w kontekście wolności religijnej. Obchody 1700-lecia edyktu mediolańskiego są podstawowym celem prezentowanego artykułu. Autor opisuje przyczyny ogłoszenia dokumentu i jego treść. Wynika to z faktu dualizmu religijnego i politycznego, opartego na słowach Jezusa Chrystusa, który głosił: „Oddajcie więc Cezarowi to, co należy do Cezara, a Bogu to, co należy do Boga” (Mt 22,21; Łk 20,25). W artykule podkreślono, że cesarz Konstantyn I wyeksponował znaczenie i wartość chrześcijaństwa dla rozwoju i bezpieczeństwa Cesarstwa Rzymskiego. Edykt przyznał wolność chrześcijaństwu i innym religiom.