E-dokumentacja medyczna a ochrona danych osobowych - Materna, Natalia (Biuletyn Stowarzyszenia Absolwentów i Przyjaciół Wydziału Prawa Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego, 2014)
W artykule przedstawiono wybrane problemy dotyczące cyfrowej dokumentacji medycznej oraz ochrony danych osobowych. Cyfrowa dokumentacja medyczna jest przejawem informatyzacji systemu ochrony zdrowia. Ustawa z dnia 28 kwietnia 2011 r. o systemie informacji w ochronie zdrowia nakłada na zakłady opieki zdrowotnej obowiązek prowadzenia cyfrowej dokumentacji medycznej od 1 sierpnia 2014 r. Informatyzacja dokumentacji medycznej to nowe możliwości, ale także poważne zagrożenie dla pacjentów. Outsourcing przetwarzania danych osobowych pacjentów mógłby stać się powszechną praktyką zakładów opieki zdrowotnej, mimo braku podstaw prawnych. Ustawa o ochronie danych osobowych zasadniczo dopuszcza outsourcing przetwarzania danych osobowych. Inaczej wygląda sytuacja w przypadku tajemnicy ustawowej, gdy outsourcing wiąże się z udostępnieniem usługodawcom informacji poufnych. Dane osobowe pacjentów objęte są tajemnicą zawodową zawodów medycznych. Może to budzić uzasadnione wątpliwości co do ochrony wrażliwych danych pacjentów. W praktyce oznacza to, że dane osobowe pacjenta, takie jak historia choroby, informacje o uzależnieniach, a nawet informacje o kodzie genetycznym i życiu seksualnym będą przechowywane na serwerach poza siedzibami zakładów opieki zdrowotnej.