Symulacja całkowita zgody małżeńskiej w doktrynie i orzecznictwie Roty Rzymskiej - Góralski, Wojciech (Biuletyn Stowarzyszenia Kanonistów Polskich, 2026)
Jedną z przyczyn nieważności małżeństwa jest symulacja całkowita zgody małżeńskiej (kan. 1101 § 2 Kodeksu Prawa Kanonicznego z 1983 r.) polegająca na wykluczeniu przez nupturienta – pozytywnym aktem woli – samego małżeństwa (ipsum matrimonium). Zgoda małżeńska, będąca przyczyną sprawczą małżeństwa, doznaje wówczas zafałszowania: kontrahent wyraża ją słowami (lub równorzędnymi znakami), a jednocześnie dokonuje wykluczenia małżeństwa. Symulacja całkowita nie polega na braku intentio contrahendi, lecz na obecności intentio non contrahendi: kontrahent świadomie i dobrowolnie wyklucza małżeństwo tak, że jego pozór nabiera znamion małżeństwa. Po ukazaniu kontekstu historycznego obowiązującej normy kan. 1101 § 2 (symulacja zgody małżeńskiej), Autor dokonuje jej analizy, a następnie wskazuje ratio legis tejże normy.