Urząd i władza biskupa diecezjalnego - Dryja, Dominik (Biuletyn Stowarzyszenia Kanonistów Polskich, 2019)
Biskup diecezjalny jest ustanowiony pasterzem Kościoła partykularnego. Jako następca Apostołów wezwany jest do strzeżenia, przekazywania depozytu wiary, całkowitej wierności nauczaniu Jezusa Chrystusa oraz uświęcania i prowadzenia powierzonego sobie Ludu Bożego. Celem artykułu jest odpowiedź na pytanie: jakie kompetencje przysługują biskupowi diecezjalnemu w wykonywaniu swojej władzy i w jaki sposób są one realizowane? Na początku analizie poddano pojęcie urzędu biskupa diecezjalnego. Następnie scharakteryzowano pojęcie natury i funkcji władzy biskupa diecezjalnego. Kolejnym elementem artykułu była analiza pojęcia kompetencji oraz przedstawienie jej rodzajów.