Przestępstwa seksualne wobec małoletnich w prawie kanonicznym - Jarząbek, Tomasz (Biuletyn Stowarzyszenia Kanonistów Polskich, 2019)
Kościół katolicki w Kodeksie Prawa Kanonicznego z 1983 r., jak i w wielu normach pozakodeksowych wymienia przestępstwa przeciw szóstemu przykazaniu Dekalogu, które mogą dotykać małoletnich. Wśród nich szczególne miejsce zajmuje pedofilia, która jest najbardziej oczywistym czynem, który dotyka małoletnich oraz ich sfery seksualnej. Nie jest to jednak jedyny czyn przestępczy, którym zajmuje się prawodawca kościelny. Innymi czynami niedozwolonymi, które mogą dotyczyć najmłodszych członków Kościoła i łamią szóste przykazanie Dekalogu to: solicytacja, rozpowszechnianie pornografii oraz rozgrzeszenie wspólnika w grzechu przeciw szóstemu przykazaniu Dekalogu. Wszystkie te czyny są uznane za przestępstwa, za które grozi odpowiednia sankcja karna. Takie szczegółowe podejście Kościoła to tego problemu podkreśla jego stosunek do przestępstw seksualnych oraz troskę o najmłodszych i ochronę ich praw oraz godności osobistej.