Instytucja na rzecz utrzymania duchownych według Kodeksu Prawa Kanonicznego z 1983 roku - Lewandowski, Paweł (Biuletyn Stowarzyszenia Kanonistów Polskich, 2019)
Prawo do godziwego wynagrodzenia bez wątpienia należy uznać za jedno z najbardziej podstawowych praw przysługujących każdemu człowiekowi. W odniesieniu do duchownych realizację tego fundamentalnego prawa zabezpiecza m.in. specjalny fundusz na rzecz utrzymania duchownych. Fundusz ten gromadzi dobra i ofiary przeznaczone na utrzymanie duchownych, którzy pełnią służbę na rzecz diecezji. Pierwsza część artykułu zawiera genezę funduszu na rzecz utrzymania duchownych, druga zaś stanowi analizę ustawodawstwa kodeksowego w odniesieniu do podjętego tematu.