Rodzicielstwo naturalnym oraz społeczno-prawnym tytułem do wychowania potomstwa zgodnie z normą kanonu 1136 Kodeksu Prawa Kanonicznego z 1983 roku - Krzywda, Józef (Biuletyn Stowarzyszenia Kanonistów Polskich, 2024)
Temat w brzmieniu: „Rodzicielstwo naturalnym oraz społeczno-prawnym tytułem do wychowania potomstwa zgodnie z normą kanonu 1136 Kodeksu Prawa Kanonicznego z 1983 roku”, zawiera opis i charakterystykę szczególnego prawa rodziców do wychowania potomstwa z dwóch tytułów: z aktu rodzicielstwa oraz z faktu, jaki powstaje na podstawie relacji i więzi rodziców oraz zrodzonego potomstwa ze społeczeństwem. Relacje te występują w szczególności z Kościołem i Państwem, dla których rodzina stanowi istotny komponent społeczny; stąd obie instytucje żywotnie są zainteresowane edukacją potomstwa. To właśnie w ramach ich działalności ważną rolę pełnią także rodziny zastępcze oraz instytucja adopcji.