Ś.p. O. prof. Bronistaw Wenanty Zubert OFM (1935-2015) - Jaśkowski, Jacek (Biuletyn Stowarzyszenia Kanonistów Polskich, 2015)
Bronisław Zubert urodził się w 28 kwietnia 1935 r. w Katowicach-Ochojcu, w rodzinie Józefa i Marii z d. Rydzek. Po ukończeniu Niższego Seminarium oo. Franciszkanów w Nysie, a następnie w Jarocinie Wielkopolskim, w dniu 20 sierpnia 1952 r. wstąpił do nowicjatu zakonu oo. Franciszkanów Prowincji Wniebowzięcia NMP w Polsce, przyjmując zakonne imię Wenanty. W 1953 r. złożył śluby czasowe, a 15 grudnia 1956 r. śluby wieczyste. W latach 1953-1955 w Wyższym Seminarium Duchownym oo. Franciszkanów w Opolu studiował filozofię, a w latach 1955-1959, w Wyższym Seminarium Duchownym oo. Franciszkanów w Katowicach-Panewnikach, studiował teologię. 26 czerwca 1958 r., złożył – w systemie eksternistycznym – maturę przed Państwową Komisją Egzaminacyjną w Katowicach, a 14 sierpnia 1958 r. przyjął święcenia kapłańskie, z rąk biskupa Herberta Bednarza.