Nova causae propositio w teorii i praktyce - Świto, Lucjan (Biuletyn Stowarzyszenia Kanonistów Polskich, 2025)
Nova causae propositio to jeden ze środków rewizji wyroku w sprawie dotyczącej stanu osób. Może przysługiwać małżonkom, których sprawa o nieważność małżeństwa została zakończona prawomocną decyzją sądu. Świadomość możliwości rewizji wyroku dzięki prośbie o ponowne przyjęcie sprawy do procesu jest coraz większa u stron i ich pełnomocników, o czym świadczą statystyki w Trybunale Roty Rzymskiej. Niestety, wiele rekursów pisanych jest błędnie. Przedmiotem artykułu jest więc zaprezentowanie warunków, które muszą być spełnione, aby można było wnieść rekurs o ponowne rozpoznanie sprawy w Trybunale Roty Rzymskiej, ukazanie trybu rozpatrywania tej prośby przez trybunał rotalny, a także wskazanie najczęstszych błędów, jakie występują w przysyłanych rekursach.