Papieski indult i kult św. Brunona Kartuza a jego Żywot autorstwa François Du Puy - Dziemski, Wiktor (Biuletyn Stowarzyszenia Kanonistów Polskich, 2023)
Artykuł ten podejmuje zagadnienie kultu świętego Brunona, założyciela Zakonu Kartuzów. W dotychczasowej literaturze naukowej brakowało dotąd przedstawienia tej kwestii z perspektywy prawa kanonicznego, co powodowało liczne niejasności i błędy terminologiczne. Ta sytuacja związana była również z rozwojem kultu tego świętego. Na jego publiczne sprawowanie zgodę wyraził dopiero papież Leon X w 1514 r., kiedy to pozwolił odprawiać oficjum ku czci św. Brunona w obrębie zakonu. Artykuł przedstawia także związki tego papieskiego indultu z żywotem św. Brunona napisanym przez generała zakonu François Du Puy.