Udzielenie zezwolenia oraz dyspensy do zawarcia małżeństwa osobom dotkniętym przeszkodą wieku w prawie polskim i w prawie kanonicznym - Kot, Marlena (Biuletyn Stowarzyszenia Kanonistów Polskich, 2019)
Przeszkoda wieku, zarówno w ustawodawstwie polskim, jak również prawie kanonicznym, stanowi okoliczność, uniemożliwiającą nupturientom zawarcie związku małżeńskiego. W treści niniejszego artykułu autorka zbadała przesłanki zaistnienia przeszkody w polskim i kanonicznym porządku prawnym. Przeanalizowana została procedura udzielenia zezwolenia oraz dyspensy od przeszkody wieku. Uzyskanie zezwolenia w polskim porządku prawnym, jak i dyspensy w prawie kanonicznym, pozwala osobom, dotkniętym przedmiotową przeszkodą na zawarcie związku małżeńskiego. Analizując problematykę udzielenia dyspensy w prawodawstwie kościelnym, autorka rozważyła odpowiednią procedurę zarówno w przypadku zwyczajnym, jak również w tzw. przypadku naglącym i w niebezpieczeństwie śmierci.