Szczególne zobowiązania i zadania małżonków względem siebie w perspektywie Kościoła i Narodu - Krzywda, Józef (Biuletyn Stowarzyszenia Kanonistów Polskich, 2019)
Podejmując rozwinięcie powyższego tematu, autor podjął próbę wykazania tego, iż nupturienci – przyszli małżonkowie, przyjmując na siebie i względem siebie szereg zobowiązań prawno-moralnych, winni być również świadomi swoich zobowiązań wobec Kościoła i narodu. Wymóg ten bowiem, nawet jeśli nie jest wyrażony normatywnie, to przecież wynika z faktu, że zarówno małżeństwo, jak i rodzina, stanowią najmniejszą, lecz fundamentalną komórkę Kościoła i narodu, w których rodzą się i zasadniczo przyczyniają się do ich wzrostu i rozwoju. Tak więc istnieje – rzec można – genetyczna i egzystencjalna więź między nimi, co rodzi wzajemne prawa i zobowiązania.