Śp. O. Dr Józef Łapiński (1942-2015) - Szyran, Jerzy (Biuletyn Stowarzyszenia Kanonistów Polskich, 2016)
Józef urodził się 16 kwietnia 1942 r. w Stołowaczu (woj. podlaskie). Kierowany od dziecięcych lat pragnieniem kapłaństwa, we wrześniu 1959 r. wstąpił do Niższego Seminarium Duchownego w Niepokalanowie.