Małżeństwo mieszane katolicko-prawosławne według obowiązującego prawa kanonicznego w Polsce - Trojanowski, Bartosz (Biuletyn Stowarzyszenia Kanonistów Polskich, 2024)
Sakrament małżeństwa pomiędzy katolikiem i prawosławnym traktowany jest w prawie kanonicznym jako małżeństwo mieszane. Jednak ze względu na bliskość doktrynalną obu Kościołów, jest ono również traktowane odmiennie niż inne możliwe małżeństwa mieszane. Nie zwalnia to jednak od przestrzegania wymaganych przez prawo przepisów w celu uzyskania wymaganego zezwolenia i ewentualnie dyspensy od formy kanonicznej. Przyczyny i możliwe kwestie kanoniczne i duszpasterskie, które mogą stanowić problem w takich małżeństwach, stanowią zasadniczą treść tego artykułu. Dlatego też, wychodząc od koncepcji małżeństwa mieszanego i wymogów prawnych, przedstawiono także niebezpieczeństwa, jakie wiążą się z takim związkiem, czyli wszelkiego rodzaju zagrożenia duchowe dla strony katolickiej, jakie mogą wystąpić w takim małżeństwie. Do potencjalnych trudności takich małżeństw należą: rozbieżności w rozumieniu małżeństwa, zagrożenie wiernością własnemu Kościołowi i niebezpieczeństwo indyferentyzmu religijnego, przeszkody w praktykowaniu wiary, trudności w wychowaniu religijnym dzieci. Wymagane przez prawo zezwolenie ordynariusza miejsca powinno spełniać warunki, które ułatwią kompetentnej władzy rozstrzygnięcie konkretnego przypadku. W artykule wymieniono także najczęstsze sytuacje, z jakimi mogą spotkać się duszpasterze w przypadku małżeństw mieszanych katolika i prawosławnego. Wśród nich wymieniono: trudność w udowodnieniu sakramentu chrztu lub stanu wolnego, niechęć do instytucji rękojmi po stronie katolickiej lub niekatolickiej, wyrażanie chęci przyłączenia się do Kościoła drugiej strony.