Praktyki naruszające zbiorowe prawa pacjentów w orzecznictwie sądów administracyjnych - Śliwka, Marcin; Gałęska - Śliwka, Anita (Consilium Iuridicum, 2023)
Ustawa o prawach pacjenta i Rzeczniku Praw Pacjenta została uchwalona dnia 6 listopada 2008 r.3 W czasie przypadającym na okres związany z pracami nad niniejszą ustawą, jedną z istotnych nowości były przepisy dotyczące prowadzenia postępowań w sprawach praktyk naruszających zbiorowe prawa pacjentów. Nowe przepisy w momencie ich uchwalenia stały się przedmiotem ciekawych sporów doktrynalnych. W ostatnich latach obserwujemy kształtowanie się linii orzeczniczej sądów administracyjnych rozpoznających skargi na decyzje wydawane przez Rzecznika Praw Pacjenta. Celem niniejszego opracowania jest omówienie aktualnej linii orzeczniczej sądów administracyjnych