Stosowanie środka zapobiegawczego w postaci tymczasowego aresztowania wobec niepoczytalnego sprawcy czynu zabronionego – wybrane zagadnienia - Konecki, Janusz (Consilium Iuridicum, 2023)
Artykuł przedstawia analizę wybranych zagadnień dotyczących stosowania środka zapobiegawczego w postaci tymczasowego aresztowania wobec niepoczytalnego sprawcy czynu zabronionego. Przedstawia dopuszczalność wystąpienia w danych okolicznościach sprawy przesłanki ogólnej z art. 249 § 1 k.p.k. oraz przesłanek szczególnych z art. 258 k.p.k. Prezentuje także konsekwencje procesowe w zakresie możliwości tymczasowego aresztowania w razie, gdy jedyną przesłanką zastosowania tymczasowego aresztowania była obawa surowej kary grożącej sprawcy, a w toku postępowania zachodzą przesłanki do uznania, że sprawca w czasie czynu był niepoczytany, co uzasadnia umorzenie postępowania i zastosowanie środka zabezpieczającego w postaci umieszczenia w zamkniętym zakładzie psychiatrycznym.