Filozoficzno-światopoglądowy kontekst stuletniej historii archidiecezji częstochowskiej - Szymonik, Marian (Częstochowskie Studia Teologiczne, 2025)
Artykuł ukazuje kontekst filozoficzno-światopoglądowy stuletniej historii archidiecezji częstochowskiej. Historia ta naznaczona jest okresem dominacji paradygmatu scjentystycznego w filozofii i w kulturze. Niemniej jednak filozofia starała się dawać odpowiedzi na podstawowe ludzkie pytania w nurcie fenomenologii, egzystencjalizmu, a także filozofii bytu, w ramach której zrodził się współczesny personalizm tomistyczny, który umiejętnie wkomponowany w doświadczenie wiary może stanowić zaplecze ideowe do pełnej realizacji bytu ludzkiego w wymiarze tak doczesnym, jak i nadprzyrodzonym.