Domowy Kościół w dziedzictwie duchowym Kościoła częstochowskiego - Kwiatkowski, Damian (Częstochowskie Studia Teologiczne, 2025)
Domowy Kościół, rodzinna gałąź Ruchu Światło‑Życie, od 1973 r. jest integralną częścią duchowego życia Kościoła częstochowskiego. Powstał równolegle z rozwojem ruchu w Polsce, w ścisłej więzi z diecezjalnym duszpasterstwem rodzin. Jego struktura obejmuje kręgi parafialne, rejony odpowiadające regionom duszpasterskim, skupiając obecnie ok. 200 małżeństw w 44 kręgach. Owocem formacji są liczne dzieła służące całej wspólnocie diecezjalnej: audycje radiowe, czuwania jasnogórskie, grupa „Dobro Liturgii”, inicjatywy muzyczne, teatr jasełkowy, modlitwa małżonków i wiele innych. W stulecie archidiecezji Domowy Kościół jawi się jako dynamiczne środowisko formacji rodzin i wsparcia misji Kościoła lokalnego.