Przebieg i znaczenie pastoralne VIII Kongresu Eucharystycznego Archidiecezji Częstochowskiej - Kuliberda, Andrzej (Częstochowskie Studia Teologiczne, 2025)
Artykuł podejmuje problematykę przebiegu i znaczenia pastoralnego VIII Kongresu Eucharystycznego Archidiecezji Częstochowskiej. Omawiany archidiecezjalny kongres poprzedzony został licznymi parafialnymi i lokalnymi kongresami eucharystycznymi, w ramach których kilkukrotnie zostały ustanowione kaplice dziennej adoracji Najświętszego Sakramentu. W ramach wydarzeń kongresowych odbyła się sesja naukowa, został odczytany list arcybiskupa częstochowskiego we wszystkich kościołach i kaplicach archidiecezji oraz miały miejsce liczne stacje kongresowe. Punktem kulminacyjnym kongresu była jubileuszowa Msza św. w bazylice archikatedralnej w Częstochowie. W dniu zakończenia kongresu arcybiskup częstochowski wydał dekret dotyczący praktyk eucharystycznych w życiu parafialnym. Dekret ten pozostaje punktem odniesienia dla oceny aktualnej pobożności i kultu eucharystycznego w archidiecezji częstochowskiej w kontekście postulatów wobec trwającego IX Kongresu Eucharystycznego Archidiecezji Częstochowskiej.