Okoliczności powstania diecezji częstochowskiej - Kapuściński, Jacek (Częstochowskie Studia Teologiczne, 2025)
Artykuł przedstawia okoliczności powstania diecezji częstochowskiej. Przede wszystkim zwraca uwagę na odzyskanie przez Polskę niepodległości w 1918 r., określenie niepodważalnych granic państwowych i uporządkowanie wielu spraw wewnętrznych, w tym także dotyczących działalności Kościoła katolickiego. W tym celu władze polskie podjęły rozmowy ze Stolicą Apostolską, dążąc do zawarcia konkordatu. By móc to osiągnąć, trzeba było wpierw dokonać reorganizacji struktur metropolitalnych i diecezjalnych Kościoła polskiego. Dzięki zaangażowaniu rządu i episkopatu udało się doprowadzić do zawarcia konkordatu (10 lutego 1925 r.), w następstwie którego papież Pius XI wydał bullę cyrkumskrypcyjną Vixdum Poloniae unitas (28 października 1925 r.), powołującą do istnienia m.in. diecezję częstochowską.