Błogosławieni Męczennicy Kościoła częstochowskiego jako znak nadziei dla współczesnego człowieka wierzącego - Urbański, Stanisław (Częstochowskie Studia Teologiczne, 2025)
pisani w artykule Męczennicy polscy II wojny światowej to osoby, które poprzez ofiarę swojego życia potwierdziły działanie charyzmatu męczeństwa w diecezji częstochowskiej. Byli nimi: ks. L. Gietyngier, ks. M. Binkiewicz oraz s. J. Chrobot (Kanuta od Pana Jezusa w Ogrójcu, nazaretanka). Możemy powiedzieć, że Błogosławieni Ci żyli nadzieją oddaną Bogu – również w trudnych czasach wojny i w momencie męczeńskiej śmierci. W podążaniu za Jezusem również współczesnemu chrześcijaninowi pomaga nadprzyrodzona nadzieja, ponieważ nadaje ona ludzkiemu życiu w pełni chrześcijańską perspektywę, czyli pragnienie osiągnięcia świętości. Abyśmy i my mogli stawać się doskonalszymi uczniami Chrystusa, powinniśmy Go naśladować – bez względu na okoliczności. Lepiej bowiem być gotowym na śmierć i męczeństwo – jak nasi Błogosławieni – niż utracić najwyższe wartości obiecane przez Boga. Dlatego chrześcijanie są wezwani i zobowiązani, by opowiadać się po stronie nadziei i trwać w niej, tak jak czynili to opisani w artykule męczennicy. Wówczas najważniejsze okazuje się to, że ci chrześcijanie całą swoją nadzieję złożyli nie w człowieku, lecz w Bogu. Stąd podziw dla naszych Męczenników, którzy okazali niezachwianą nadzieję w czasach pozbawionych człowieczeństwa i sprawiedliwości, stanowi autentyczną gwarancję żywotności chrześcijaństwa.