Propozycja katechetycznej interpretacji biblijnej dla katechistów osób dorosłych - Stypułkowska, Beata Katarzyna (Częstochowskie Studia Teologiczne, 2024)
Niniejszy artykuł przedstawia propozycję katechetycznej interpretacji biblijnej składającej się z trzech etapów: zrozumienia wyrazowego, zrozumienia teologicznego oraz zrozumienia egzystencjalnego. Jest ona przeznaczona dla katechistów osób dorosłych do zastosowania podczas spotkań biblijnych. Zrozumienie wyrazowe jest etapem wyjściowym, przygotowawczym, ale koniecznym do poprawnej interpretacji tekstu biblijnego. Polega na zrozumieniu sensu wypowiedzi w jego wymiarze literackim i historycznym. Zrozumienie teologiczne jest etapem pośrednim, który koncentruje się głównie na głównym temacie teologicznym perykopy. Zrozumienie egzystencjalne jest etapem wieńczącym czytanie i rozważanie tekstu biblijnego. Istotą tego etapu jest czytanie tekstu biblijnego jako słowa Bożego, aby wprowadzić je w życie.