Współpraca proboszcza i wikariusza w parafii w świetle prawodawstwa II Synodu częstochowskiego. Cz. I - Młynarczyk, Adam Jarosław (Częstochowskie Studia Teologiczne, 2023)
W Kościele katolickim, obok ustaw powszechnych, które regulują życie osób wierzących w jednakowy sposób na całym świecie, istnieją również normy o charakterze partykularnym, stanowiące najczęściej uszczegółowienie prawa powszechnego i dostosowanie go do rzeczywistości konkretnej diecezji. Jednym z przykładów przepisów o charakterze partykularnym jest prawodawstwo synodalne. W niniejszym artykule zastanie dokonana analiza przepisów II Synodu diecezji częstochowskiej regulujących stosunki pomiędzy proboszczem i wikariuszem współpracującymi w obrębie jednej parafii. Pierwsza część artykułu obejmuje ogólną charakterystykę relacji pomiędzy duszpasterzami oraz zagadnienie przysługującego im czasu odpoczynku. Praca jest częścią dłuższego opracowania, które znajdzie dopełnienie w kolejnym artykule.