Propozycja zestawu zagadnień formacji początkowej i stałej w ordo virginum - Stypułkowska, Beata Katarzyna (Częstochowskie Studia Teologiczne, 2025)
W niniejszej publikacji przedstawiono propozycję zestawu zagadnień formacji w ordo virginum z podziałem na formację początkową i stałą. Najpierw scharakteryzowano poszczególne etapy formacyjne, a następnie skoncentrowano się na formacji teologicznej, kulturowej i pastoralnej wskazanej przez instrukcję Kongregacji ds. Instytutów Życia Konsekrowanego i Stowarzyszeń Życia Apostolskiego dotyczącą stanu dziewic Ecclesiae Sponsae Imago (n. 78). Artykuł skierowany jest do wszystkich osób zainteresowanych formacją chrześcijańską, a w szczególności formacją w ordo virginum. Przedstawiona propozycja może być przydatna dla delegatów, którzy szukają inspiracji przy opracowywaniu programów formacyjnych, dla innych osób towarzyszących aspirantkom, kandydatkom i dziewicom konsekrowanym w ramach służby komunii oraz dla samych aspirantek, kandydatek i dziewic konsekrowanych jako pomoc przy planowaniu własnej formacji.