Joga dla chrześcijanina...? Próba recepcji na podstawie doświadczenia mistycznego w „Jogasutrach” Patańdżalego - Filipkiewicz, Przemysław Tomasz (Kieleckie Studia Teologiczne, 2024)
Autor artykułu, analizując doświadczenie mistyczne opisane w „Jogasutrach” Patańdżalego, stara się odpowiedzieć na pytanie, czy joga dla chrześcijanina stanowi zagrożenie. Pod tym kątem dokonuje analizy tekstów źródłowych właściwych dla jogicznej praktyki, jej współczesnych konotacji, nauczania Magisterium Kościoła itp.