Maryja Matką Pięknej Miłości w świetle formularza mszalnego Najświętsza Maryja Panna Matka Pięknej Miłości - Śmiałek, Sebastian (Kieleckie Studia Teologiczne, 2024)
Zarówno u ojców Kościoła, jak i w pobożności ludowej od samego początku można było dostrzec osobę Maryi jako wzór piękna i miłości. Piękno Maryi wyraża się w Jej świętości („pełna łaski”) oraz miłości do Boga i wszystkich ludzi. Kościół odnosi się do tego zagadnienia w liturgii, kiedy w formularzu Mszy o Najświętszej Maryi Pannie Matce Pięknej Miłości oddaje cześć Matce Bożej, podziwiając Jej duchowe piękno.