Metryki zgonu ofiar zajść w Drelowie 6 stycznia 1874 r. - Gil, Andrzej (Nasza Przeszłość, 2007)
Celem krótkiego opracowania jest prezentacja metryk zgon sześciu ofiar zajść w miejscowości Drelów w styczniu 1874 r. Opisywane zdarzenie było efektem polityki prześladowań religijnych podjętej przez rząd rosyjski w dobie likwidacji Cerkwi unickiej w Królestwie Polskim w latach 70. XIX w.