Sprawozdanie z konferencji naukowej Benediktiniškoji Tradicija Lietuvoje 1405-2005 Wilno, 27-28 października 2005 - Witkowski, Rafał (Nasza Przeszłość, 2006)
W artykule przybliżono problematykę konferencji naukowej zorganizowanej przez Wydział Historyczny Uniwersytetu Wileńskiego oraz Instytut Nauki o Sztuce Wileńskiej Akademii Sztuk Pięknych. Głównym tematem była “Tradycja benedyktyńska na Litwie 1405-2005”. Sympozjum zorganizowano z okazji 600-lecia założenia najstarszego opactwa benedyktyńskiego w Wielkim Księstwie Litewskim - w Starych Trokach.