Dawny kościół św. Stanisława Biskupa Męczennika i szpital ubogich w Trzebini - Kosowski, Stanisław (Nasza Przeszłość, 1976)
W niniejszym artykule przedstawiono historię kościoła św. Stanisława i przylegającego do niego szpitala ubogich w Trzebini. Scharakteryzowano wyposażenie kościoła. Omówiono jego uposażenie jak również duchowieństwa i szpitala. Opisano obowiązki kapelana oraz sytuację ubogich osób, które były przyjmowane w szpitalu. W artykule przedstawiono także proces połączenia kościoła św. Stanisława z lokalnym kościołem parafialnym oraz kwestię przeniesienia pacjentów do domu przy kościele parafialnym.