Szkolnictwo polskie na obczyźnie w czasie drugiej wojny światowej (zarys) - Lenczowski, Franciszek (Nasza Przeszłość, 1967)
W niniejszym artykule przedstawiono w zarysie w oparciu o zapiski autora rozwój i stan szkolnictwa polskiego głównie na terenie Wielkiej Brytanii w latach 1940— 1946, poruszając jedynie marginesowo tę sprawę w innych krajach.