Kto jest autorem "Nowej Gigantomachii"? Zniekształcony pamiętnik o. Kordeckiego - Jelonek, Eugeniusz (Nasza Przeszłość, 1969)
Przedmiotem artykułu jest analiza dzieła literackiego pt. "Nowa Gigantomachia". Podkreślono w nim, że istnieje wyraźne różnica między poszczególnymi częściami tekstu, takimi jak karta tytułowa i opisu oblężenia Jasnej Góry z roku 1655. Pierwotnie dzieło było przypisywane ojcu Augustynowi Kordeckiemu. W dalszej części przypomniano postać Stefana Damalewicza, który był znanym polemistą i historykiem. Zwrócono uwagę, że jego styl pisania i retoryka są podobne do treści "Nowej Gigantomachii". Autor artykułu sugeruje, że Stefan Damalewicz mógł dokonać zmian w tekście z 1655 roku, deformując historyczną prawdę i fałszując niektóre wydarzenia (np. ruchy i przemoc szlachty). Na koniec zaznaczono, że ojciec Augustyn Kordecki był prawdziwym obrońcą Jasnej Góry, uznawanym za bohatera Polski, mimo kontrowersji dotyczących autorstwa „Nowej Gigantomachii”.