Badania nad rozwojem średniowiecznej sieci parafialnej na ziemiach polskich po roku 1990: Próba podsumowania - Wasiluk, Mateusz (Nasza Przeszłość, 2026)
Artykuł stanowi próbę podsumowania badań nad rozwojem średniowiecznej sieci parafialnej na ziemiach polskich po roku 1990. Uwzględnia zarówno dorobek powstały w środowisku historycznym KUL, gdzie prace nad rozwojem sieci parafialnej kolejnych terytoriów były zwykle przedmiotem rozpraw magisterskich, jak i w innych ośrodkach naukowych w Polsce. Na tym tle poruszone są aspekty metodologiczne, mające duże znaczenie dla wyników przeprowadzanych badań. Choć można mówić o wypracowaniu przez dotychczasową naukę podstawowego obrazu procesów rozwoju sieci parafialnej na poszczególnych terenach, to niezwykle istotny okazuje się postulat ponownych badań. Prace ponownie badające sieć parafialną na danym ternie, powstające w drugiej i trzeciej dekadzie XXI w. ukazują możliwości poprawienia lub uściślenia wyników, wypracowanych przez wcześniejszych badaczy.