Ks. biskup dr Wincenty Urban. Szkic biograficzny - Schletz, Alfons (Nasza Przeszłość, 1972)
Ks. Biskup Prof. Dr Wincenty Urban, sufragan we Wrocławiu, obchodził w r. 1971 jubileusz 25-lecia działalności na Śląsku. Z tej okazji Redakcja „Naszej Przeszłości” poświęciła mu tom 37 jako Przyjacielowi i Współpracownikowi. W niniejszym artykule w krótkim szkicu zaprezentowano biografię ks. biskupa.