Idąc nauczały. Sidziniarska ewangelizacja - Kracik, Jan (Nasza Przeszłość, 1990)
Wojciech Blaszyński, proboszcz (1844-66) w Sidzinie u podnóża Babiej Góry, gorliwy proboszcz, niestrudzony katecheta, spowiadał swoich parafian i całą rzeszę przybyłych z daleka. Walczył z pijaństwem i niemoralnością, ale także z analfabetyzmem. Upowszechniał katechizmy, ale także starał się poprawić materialny poziom życia swoich, przeważnie biednych parafian. Przygotowywane przez niego kobiety, rzadziej mężczyźni, uczyły penitentów podstawowych prawd wiary i warunków spowiedzi, zwłaszcza ogólnej. Po śmierci założyciela ruch utrzymywało kilku młodych księży. Kładziono nacisk na sakrament pokuty, a w nim pogłębione badanie sumienia i zadośćuczynienie. Podjęto próbę mobilizacji społeczeństwa przeciwko publicznym grzesznikom. Przy klasyfikacji grzechów podkreślano naruszenia przykazania świętowania niedzieli oraz innych przykazań kościelnych.