Krypta kościelna w Lgocie Wielkiej - Kapuściński, Jacek (Nasza Przeszłość, 2004)
W artykule omówiono kryptę kościelną w parafii Lgota Wielka. Znajduje się ona w podziemiach miejscowego kościoła. Byli w niej chowani miejscowi parafianie, wywodzący się zarówno ze sfer duchownych jak i szlacheckich. Pochówek ten odbywał się w uroczystej formie, zaś ciała zmarłych składano do trumien, które były wykonane z różnego materiału i posiadały różną ornamentykę, w zależności od stanu zamożności rodziny zmarłej osoby. Z okresu końca XVIII w. i początku XIX w. zachowało się w lgockiej krypcie 40 trumien.