Aktualny stan prac nad ustawami indywidualnymi regulującymi stosunek państwa do niechrześcijańskich związków wyznaniowych w trybie art. 25 Ust. 5 Konstytucji - Łabieniec, Paulina (Przegląd Prawa Wyznaniowego, 2025)
Artykuł przedstawia aktualny stan prac nad ustawami indywidualnymi, o których uchwalenie ubiegają się niechrześcijańskie związki wyznaniowe w trybie art. 25 ust. 5 Konstytucji. Od wejścia w życie Konstytucji o ustawę indywidualną ubiegało się 11 niechrześcijańskich związków wyznaniowych: Buddyjski Związek Diamentowej Drogi Linii Karma Kagyu w Rzeczypospolitej Polskiej, 8 buddyjskich związków wyznaniowych zrzeszonych w Polskiej Unii Buddyjskiej, Islamskie Zgromadzenie Ahl-ul-Bayt oraz Rodzima Wiara. W artykule przeprowadzono analizę dokumentów z archiwum Departamentu Wyznań Religijnych oraz Mniejszości Narodowych i Etnicznych – Ministerstwa Spraw Wewnętrznych i Administracji, w tym wniosków składanych przez związki wyznaniowe oraz odpowiedzi udzielanych przez stronę rządową, według stanu na dzień 30 kwietnia 2025 r. Bez względu na przynależność polityczną kolejne rządy nie podejmują realnych działań zmierzających do zawarcia umów ze związkami wyznaniowymi, co prowadzi do wniosku, że art. 25 ust. 5 Konstytucji pozostaje przepisem martwym i nie spełnia swojej funkcji. Konieczne wydaje się znowelizowanie Konstytucji w zakresie doprecyzowania kryteriów, które muszą zostać spełnione przez związki wyznaniowe, aby mogły ubiegać się o uchwalenie ustawy indywidualnej w trybie art. 25 ust. 5 Konstytucji.