Konstytucyjno-ustawowa regulacja problematyki wyznaniowej w Republice Kazachstanu - Matwiejuk, Jarosław (Przegląd Prawa Wyznaniowego, 2025)
Stosunek państwa do związków wyznaniowych w Republice Kazachstanu reguluje konstytucja z 30 sierpnia 1995 r. oraz ustawa z 11 października 2011 r. o działalności religijnej i związkach wyznaniowych. Konstytucyjna regulacja problematyki wyznaniowej obejmuje status prawny związków wyznaniowych w państwie oraz wolność sumienia człowieka i obywatela. Konstytucja wprowadza zasadę państwa świeckiego. Zakazuje działalności związków wyznaniowych szerzących nienawiść wyznaniową oraz partii wyznaniowych. Gwarantuje każdemu człowiekowi wolność sumienia. Stanowi, że korzystanie z prawa do wolności sumienia nie może ani warunkować, ani ograniczać praw oraz obowiązków człowieka i obywatela wobec państwa. Cechą charakterystyczną ustawy zasadniczej jest zakaz propagandy lub agitacji na rzecz wyższości religijnej. Uszczegółowienie regulacji konstytucyjnej w zakresie problematyki wyznaniowej zostało dokonane w formie ustawowej. Ustawodawca zdefiniował podstawowe pojęcia związane z regulacją wyznaniową i określił uprawnienia i obowiązki związków wyznaniowych, ze szczególnym zaakcentowaniem zakazów związanych z ich działalnością. Konstytucyjno-ustawowa regulacja problematyki wyznaniowej jest stabilna od wielu lat i nie są zapowiadane zmiany w tym zakresie.